Managed WP hosting je upravljani hosting koji se po mnogočemu razlikuje od ostalih. Postoje na stotine hostinga dizajniranih specijalno samo za WordPress veb sajtove. U ovom članku objašnjavamo koncept upravljanog (managed) WordPress hostinga. Odgovaramo na pitanje po čemu se managed WP hosting razlikuje od ostalih opcija i šta možete od njega očekivati.

Managed WP Hosting za bolje iskustvo

Kada plaćate hosting, Vi iznajmljujete prostor i resurse na serveru. Većina standardnih veb hostinga daje smernice šta možete, a šta ne možete da uradite sa resursima. Ali, dobrim delom ste prepušteni sopstvenim mogućnostima za održavanje, optimizaciju i obezbeđenje svoj sajt.

Upravljani WordPress hosting nudi znatno bolje iskustvo. Suština ovog hostinga je da ne plaćate samo za prostor i resurse servera, već i za neke praktične usluge kao što su:

  • Automatska bezbednosna ažuriranja i zakrpe
  • Automatsko ažuriranje jezgra VordPress-a, kao i tema i dodataka
  • Planirane rezervne kopije i jednostavne opcije vraćanja
  • Besplatno izdavanje i podešavanje sertifikata Secure Socket Layer (SSL).
  • Optimizacija servera za brže učitavanje vaših resursa

Da li ćete dobiti sve ove funkcije i alate, zavisi od toga kojeg hosting provajdera izaberete. Neki provajderi nude funkcije koje su pogodnije za programere, drugi se više fokusiraju na optimizaciju performansi, niže cene ili funkcije prilagođene korisniku.

U suštini, upravljani WordPress hosting se odnosi na pružanje više optimizacije iza scene i bolju podršku. Na taj način možete da se usredsredite na svakodnevni posao, vođenje i razvoj vašeg veb sajta, bez suočavanja sa tehničkim problemima. Možete kombinovati bilo koji broj funkcija i opcija kako bismo vam isporučili veb lokaciju savršenu za Vas i vaše korisnike.

Po čemu se upravljani WP hosting izdvaja?

Pored upravljanih hostinga, mnogi veb domaćini nude tradicionalnije opcije, kao što su deljeni i namenski hosting. Evo kratkog pregleda po čemu se upravljani hosting razlikuje od drugih opcijama:

Upravljani hosting u odnosu na deljeni (shared). Deljeni hosting je obično jeftiniji i nudi mnogo lošije performanse. Sa upravljanim hostingom, dobijate optimizaciju bezbednosti i performansi vaše veb lokacije.

Virtuelni privatni serveri (VPS) u odnosu na upravljani hosting. Sa VPS-om dobijate izvesnu kontrolu nad konfiguracijom vašeg servera. VPS-ovi variraju u ceni zavisno od njihovih resursa. Neki hosting provajderi nude i uoravljane VPS opcije.

Namenski (dedicated) serveri u odnosu na upravljani hosting. Namenski serveri nude vrhunske performanse veb lokacija po odgovarajućim cenama. U većini slučajeva dobijate potpunu kontrolu nad konfiguracijom i optimizacijom servera.

Ako tražite bolje performanse od deljenog hostinga, ali ne želite da se bavite održavanjem i konfigurisanjem VPS-a, upravljani hosting je odlična opcija za Vas.

Upravljani WordPress hosting je eksplicitno optimizovan za sistem upravljanja sadržajem (Content Management System (CMS), koji vam treba za samostalno editovanje Vašeg sajta.

Upravljani hostinzi koji se ne fokusiraju na WordPress i takođe nude odlične performanse. Međutim, ako se opredelite za njih, propuštate optimizacije koje su specifične za CMS.

Koliko košta Managed WordPress Hosting?

Cene upravljanog hostinga variraju od jednog do drugog provajdera, zavisno od funkcija u ponudi.

Pošto je sve modularno, plaćate samo ono što koristite. Vaši troškovi mogu biti veći ili manji od ostalih hostova, u zavisnosti od opcija i podešavanja koje odaberete. To ne remeti kvalitet rada, već se samo menja broj i karakteristike pojedinih funkcija.

Uz korišćenje dodataka za bolje performanse i bezbednost, dobijate vrhunske funkcije i zaštitu na nivou cele WP hosting platforme.

Kod izbora hostinga, savetujemo da obratite posebnu pažnju na uključene funkcije i alate. To šta će biti uključeno u ponudu, potpuno zavisiti od domaćina. U svakom slučaju, očekujte da ćete plaćati više nego što biste mesečno plaćali za zajednički ili neupravljani VPS hosting.

Upravljani hostinzi u svetu koštaju oko 15-20 USD mesečno za osnovne opcije. Ove cene mogu značajno porasti u zavisnosti od uključenih resursa.

Zašto da koristite Managed WP Hosting?

Preporučujemo Vam upravljani WordPress hosting, ako ne želite da konfigurišete CMS ili da sami podešavate opcije na kontrolnoj tabli hostinga. Možete izabrati paket upravljanog hostinga koji uključuje održavanje veb sajta i osiguranje da će uvek raditi kako treba.

Ako poznajete WordPress, možete uticati na vreme učitavanja vaše veb lokacije tako što ćete napraviti nekoliko jednostavnih podešavanja. Pomoću posebnog dodataka možete da podesite automatske rezervne kopije, izd. To su samo neke od prednosti upravljanog hostinga.

Možete pronaći upravljane WordPress hostove koji ne koštaju mnogo više od zajedničkih (shared) hostinga. U zavisnosti od vašeg budžeta, može vam biti korisnije da platite malo više kako ne biste morali da brinete o održavanju i optimizaciji vaše veb lokacije.

Zaključak

Dostupne su mnoge vrste hostinga pa izbor onog pravog nije tako lak. Zato još jednom naglašavamo da sa upravljanim WordPress hostingom možete slobodno da se usredsrediti na razvoj svoje veb lokacije, bez brige o njegovom svakodnevnom održavanju.

Pod zadacima održavanja pre svega podrazumevamo pravljenje rezervne kopije vašeg sajta, ažuriranje dodataka, podešavanje SSL sertifikata, blokiranje neželjene pošte, i još mnogo toga.

Naravno da i sami možete da upravljate sa nekim od tih zadataka. Međutim, sve zajedno može da oduzme značajan deo vašeg radnog vremena. Upravljani WordPress hosting štedi vreme, jer omogućava da se posvetite samo zadacima koji su važni za razvoj vašeg biznisa.