Šta je VPS hosting? Odabir web hostinga za vaš sajt može biti teška odluka. Možda se pitate da li bi trebalo da se odlučite za neku pristupačnu uslugu, kao što je deljeni (shared) hosting, ili za virtuelni privatni server (VPS) kao moćnije rešenje?

U ovom postu upravo objašnjavamo ključne prednosti i bitne karakteristike VPS hostinga.

Šta je VPS Hosting?

Virtuelni privatni server (VPS) je deo fizičkog servera koji je softverski podeljen na više samostalnih celina koje korisnicima obezbeđuju potpunu individualnost.

VPS može da radi na operativnom sistemu koji želite pa ih, samim tim, možete nezavisno konfigurisati i lako održavati.

Korisnici VPS-a imaju potpunu nezavisnost u odnosu na ostale korisnike ove usluge, bez obzira što su na istom fizičkom serveru. Možete da ga restartuje, instalirate drugi operativni sistem, dodajete i uklanjate programe, da formatirate hard disk, itd.

Kada zakupite VPS hosting, fizički delite hardver servera sa drugim korisnicima, ali dobijate sopstveno virtuelno okruženje, odvojeno od ostatka servera. Takođe, dobijate određenu količinu resursa samo za sebe na osnovu odabranog paketa.

Na primer, ako se umesto osnovnog, odlučite za VPS paket za posao, dobićete više prostora za skladištenje i dozvolu za veći propusni opseg.

Ova mogućnost čini da je VPS finansijski pristupačnija opcijom od namenskog hostinga, gde plaćate i imate fizički server samo za sebe.

VPS je veoma pogodan izbor ako želite punu kontrolu nad svojim serverom. Korišćenje VPS hostinga znači da druge veb lokacije na serveru neće uticati na vašu veb lokaciju.

Ta opcija daje bolje performanse i ima manje bezbednosnih problema nego kod deljenog hostinga.

U VPS paketu obično dobijate sledeće funkcije:

• Najmanje 1 TB propusnog opsega.
• Minimum 1 GB RAM-a i 10 GB SSD memorije.
• Potpuni root pristup serveru.

Neki VPS domaćini omogućavaju da po potrebi bez problema povećate svoje dodeljene resurse.

Prednosti VPS hostinga su:
• Bolje performanse sajta i brže vreme učitavanja.
• Više kontrole nad konfiguracijom vašeg servera.
• Manje bezbednosnih rizika.

VPS hosting je odličan za vlasnike preduzeća i sajtove za e-trgovinu. Lako podešavanje hostinga obezbeđuje bolje performanse sajta. Olakšano je rangiranje u pretrazi i rast stope konverzije.
VPS je najbolja opcija ako želite kontrolu nad svojim serverom. 

Nedostaci VPS hostinga mogu biti:
• Za upravljanje je potrebno malo tehničke stručnosti
• Manja pristupačnost cena od drugih vrsta veb hostinga

VPS hosting je skuplji od deljenih, ali omogućava da prilagodite svoj server i povećate ili smanjite resurse i troškove po potrebi. Iako je skuplji od deljenih paketa, VPS je isplativiji, jer omogućava da resurse povećavate ili smanjujete po potrebi.

Kao i kod drugih vrsta hostinga, VPS troškovi variraju u zavisnosti od veb hosta i nivoa odabranog paketa. U svetu osnovni VPS paket košta između 3,50 i 10,00 dolara mesečno. Moćniji paketi obično koštaju između 40 i 80 dolara mesečno.

Kome je namenjen VPS Hosting?

VPS hosting je najbolji za vlasnike preduzeća i profesionalce koji vode onlajn prodavnice ili druge sajtove za e-trgovinu. VPS može da se koristi za audio i video striming, igrački server, kao baza podataka ili skladište za fajlove, i slično.

Podešavanja VPS hostinga obezbeđuju bolje performanse Vašeg sajta, što može da vam podigne stope konverzije, pa čak i poboljša rangiranje web stranica u rezultatima pretrage interneta.