Šta je LiteSpeed veb server (LiteSpeed Web Server Software)? Kako ovaj softver može da poboljša performanse i korisničko iskustvo vašeg WordPress sajta? Možda Vas interesuje i njegovo poređenje sa drugim serverima?

U okviru Hostinjo ponude želimo da Vas upoznamo sa LiteSpeed Web Serverom. Objasniti ćemo kako funkcioniše, navesti prednosti i nedostatke i pokazati kako na njemu da pokrenete WordPress.

Hajde da krenemo!

Šta je LiteSpeed softver za veb server?

LiteSpeed Veb Server (LSVS) je program za veb server poznat po tome što pruža brze performanse. visoku skalabilnost i vrhunsku sigurnost:

litespeed

Na primer, ima ugrađene funkcije koje pomažu u sprečavanju napada distribuiranog uskraćivanja usluge – Distributed Denial Of Service (DDOS) attacks.

Ovaj softver je u potpunosti kompatibilan sa široko rasprostranjenim Apache veb serverom (Apache web server). Ova kompatibilnost znači da se možete prebaciti na LiteSpeed bez ikakvih problema.

LiteSpeed ima besplatnu verziju otvorenog koda koja se zove OpenLiteSpeed. Ova verzija je pogodna za veb stranice sa velikim prometom, ali nije kompatibilna sa Apache-om.

Pored toga, nove funkcije se često dodaju u LiteSpeed pre nego u besplatni  OpenLiteSpeed što ovu verziju može učiniti manje pouzdanom.

Kako funkcioniše LiteSpeed?

LiteSpeed koristi sličan sistem konfiguracije kao Apache. U stvari, možete ga koristiti da zamenite Apache server bez ikakvih promena u vašim trenutnim aplikacijama ili operativnom sistemu.

Server LiteSpeed je lagan i efikasan (otuda je zaslužio svoje ime). On štedi resurse, kao što su memorija i CPU, dok i dalje pruža odlične performanse i sigurnost za vašu veb lokaciju.

OpenLiteSpeed možete preuzeti (download OpenLiteSpeed) i podesiti na računaru koji nije Windows. Imate nekoliko opcija za instaliranje ovog softvera:

openlitespeed instalacija

Instalacije jednim klikom je najlakša i najbrža opcija. Kada je server postavljen, možete instalirati svoje WordPress datoteke i MySQL baze podataka.

Možete pronaći uputstva korak po korak (step-by-step instructions) za svaki metod instalacije na veb lokaciji OpenLiteSpeed.

Imajte na umu da ovaj serverski softver ne podržava Windows operativne sisteme, pa to sprečava mnoge klijente da ga koriste.

Kako utvrditi da li veb server koristi LiteSpeed?

Postoji način da proverite da li vaša veb lokacija koristi LiteSpeed veb server. Počnite tako što ćete posetiti svoj sajt u Google Chrome-u. Zatim pritisnite F12 na tastaturi da biste pokrenuli alatke za programere (Developer Tools):

developer-alat

Zatim izaberite karticu (tab) Network, osvežite stranicu i kliknite na bilo koju stavku pod Name:

Šta je LiteSpeed -developer alati

Selektujte Headers tab. Zatim, pod Response Headers, potražite naziv servera:

server-developer-alati-2

Važno je napomenuti da nećete uvek moći da vidite tip servera koji koristi Vaša veb lokacija. Ako sajt koristi proxy uslugu, videćete naziv te usluge. Alternativno, možete kontaktirati svog hosting provajdera da biste saznali koji server koristi.

LiteSpeed Veb server za i protiv

Prednosti

 • LiteSpeed može da obrađuje više istovremenih konekcija uz korišćenje minimalnih resursa servera.
 • Softwer je optimizovan za performanse PHP-a i služi statičkim veb sajtovima brže od Apache-a. Oslanja se na arhitekturu vođenu događajima (event-driven architecture), što ga čini bržim od drugih veb servera.
  Stoga, on može biti odlična opcija ako dajete prednost brzini.
 • LiteSpeed je kompatibilan sa različitim hosting panelima, uključujući cPanel, Interworx, Plesk, DirectAdmin, and VirtualAdmin.
 • Verzija za preduzeća je u potpunosti kompatibilna sa funkcijama Apache veb servera kao što su mod_rewrite, .htaccess, and 
 • Može da podnese iznenadne skokove saobraćaja, što ga čini idealnim za zauzete veb stranice i sajtove za e-trgovinu.
 • Značajna prednost je i „održavanje bez prekida rada“ (zero downtime).
  To znači da možete ponovo pokrenuti server i ažurirati softver bez ugrožavanja dostupnosti vaše veb lokacije korisnicima.
 • Konačno, LiteSpeed nudi niz prilagodljivih bezbednosnih funkcija, uključujući konekcije po IP-u i ograničavanje propusnog opsega.

Mane

Postoje dve glavne slabosti LiteSpeed-a:

 1. Ne podržava Windows, što ga eliminiše kao kandidata za mnoge kompanije.
 2. Besplatna verzija otvorenog koda nije kompatibilna sa Apache-om. To ograničava njegovu korisnost obzirom da je Apache sveprisutan.

Pokretanje WordPress-a na LiteSpeed-u

litespeed-plagin za kesiranje

LiteSpeed ima WordPress dodatak (plugin), LiteSpeed Cache, koji je „sve-u-jednom“ rešenje za keširanje i ima mnoštvo alata namenjenim da pomognu web lokaciji da radi brže.

Na primer, možete da izaberete tačno koje podatke želite da keširate i kada da ih očistite:

šta je LiteSpeed - LiteSpeed podešavanje

Takođe ćete dobiti pristup mreži za isporuku sadržaja (Content Delivery Network (CDN) da biste dodatno poboljšali vreme učitavanja.

Pored toga, dodatak može da optimizuje vaše slike, minimizira vaše CSS i JS datoteke i još mnogo toga. Kao takav, može biti odličan saveznik za poboljšanje vaših Core Web Vitals rezultata.

Imajte na umu da je većina ovih keširanja dostupna samo ako koristite WordPress na LiteSpeed veb serveru. Dodatak se integriše sa arhitekturom servera da bi poboljšao performanse PHP-a.

TEMA: Šta je LiteSpeed veb server program – Zaključak:

LiteSpeed je lagani softver za veb server koji nudi funkcije visokih performansi i vrhunsku sigurnost. Kompatibilan je sa Apache-om i raznim kontrolnim panelima.

Ove karakteristike čine LiteSpeed popularnim među vlasnicima veb lokacija i veb programerima. Možete koristiti besplatnu verziju OpenLiteSpeed.

Kada podesite server za svoj WordPress sajt, možete da instalirate dodatak LiteSpeed Cache da biste dodatno poboljšali njegove performanse.

Izvor: Elegantthemes.com

Pogledajte još: